27.9.2014

Jalkapallopäivä: FC Zbrojovka Brno - FC Viktoria Plzeň

Vihdoin blogimme pääsee asiaan. Koitti päivä jolloin Brnon oma Zbrojovka oli kohtaava tämän päivän Tsekin jalkapallon ykkösen eli Viktoria Plzenin. Plzen toki tunnetaan muualla päin Eurooppa Pilseninä oluesta johtuen. Verrattuna muihin jalkapallokohteisiin Brno on todella helppo valinta. Ei tarvita junia tai mitään vaikeampaa kaukoliikennettä. Kaupungin serbialainen jalkapallostadion sijaitsee mukavasti lähempänä kuin lähiössä, joten riittää että ottaa ratikan 1 tai 6 ja hyppää ulos Semilasso -nimisellä pysäkillä ja kävelee vasemmalle Riegrovaa pitkin. Jos unohtui ottaa olut ja sen välttämättä tahtoo tehdä etukäteen niin pubejakin on matkalla ainakin kaksi. Toki valveutuneemmat ovat ottaneet oluensa jo jossain muualla. Huomattakoon että stadionilla ei ole ongelmaa oluen ottamisessa katsomoon, kunhan sen ostaa alueen sisältä ständiltä.


Blogimme saapui hyvissä ajoin stadionille ja ehti jonottaa oluet ja löytää paikat ennen kuin alkuvihellys tapahtui. Paikka oli kiitettävän täynnä, 6491 silmäparia todisti ottelua. 12550 paikalle mahtuu mutta käsittääksemme nykyään puolitäysi stadion on hyvä saavutus. Kaukana ovat ne päivät kun ottelua Sparta Prahaa vastaan saapui katsomaan 44000 ihmistä. Stadionkin oli silloin Metallicalle kelpaava. Mainittakoon että syyskuun 27. päivän keli oli aivan huikea, lämpöä noin 20 astetta ja muutama hävettävän hajavainen pilvenhattara taivaalla. Hiki lensi istuessa.


Plzenistä oli saapunut paikalle huikea, nopeasti laskettuna noin 30 hengen seurue, joka onnistui luikauttamaan jopa yhden pommin kesken ottelun.


Kuuluttaja yritti kovasti opastaa että valkoiset/punaiset paperit on nostettava ilmaan minuutilla 10 ja laskettava alas ajassa 11min, mutta kovin vaikeaa se oli. No, yritystä sentään oli.


Samana päivänä pelattiin Prahan derby eli Sparta vs Slavia, jonka vuoksi meidän ottelumme pelattiin suht aikaseen eli jo klo 15. Tästä suivaantuneena paikalliset tosifanit olivat kyhänneet melkein luettavan julistesarjan jossa valitetaan asiasta. 


Kuten asiaan kuuluu, Plzen sai täysin ansaitsemattoman ja sukelletun rangaistuspotkun.


Tästä ei luonnollisesti tykännyt paikallinen kerho joka nimestä päätellen ei niinkään keskity jalkapalloon vaan enemmän katutappeluun. Jokaisella toki on oma paras tapansa fanittaa. 


Ottelun antimissa ei ollut valittamista. Olut oli Černá hora -merkkiä eikä (kuten blogimme odotti etukäteen) Starobrnoa. Viereen sai makkaraa tai sipsejä. Makkara oli noin 3 kertaa KuPS:n peleissä tutuksi tullutta Hiillosmakkaraa kookkaampi. Alla havainnollistaminen oluesta ja sipseistä. Hyvin maukas yhdistelmä. Hintaa oluelle tuli 30 Tsekin kruunua eli muutama sentti päälle euron.


Myyntikoju ei ollut todellakaan liian kaukana kuten kuvasta voi päätellä.


Ihailkaamme seuraavaksi stadionin lähimiljöötä.


Joukkokuljetus pois areenalta oli todellakin viimesen päälle hoidettu. Itse toki blogimme valitsi jalkautua muuta tietä pois ettei kävisi liian helpoksi.


Matsista pois päästyämme ja pari tuntua levyteltyämme oli aika jälkipelien. Totta, jälkipelit pitäisi aloittaa samantein, mutta tällä kertaa oli gastronomisista syistä tehtävä poikkeus. Jälkioluiden pitopaikaksi valikoitui paikka nimeltä Iron Horse, aivan Hrnčirskan ratikkapysäkin edessä.


Iron Horsessa blogimme valitsi ravinnoksi valistuneesti tällä kertaa grillattua Hermelin juustoa.


Ja Tři sestry olutta. Hermelin ja Tři sestry olivat todella maukkaasti toisiaan täydentävä yhdistelmä joihin tulee varmasti palattua toistekin.


Loppukaneettina sanottakoon, että päivä oli erittäin onnistunut. Futismatsi päättyi valitettavasti 2-3 Plzenille, mutta katsojan näkökulmasta viisimaalinen ottelu on aina hyvä ottelu. Ottelussa tarjoilu pelasi ja olut oli hyvää, jopa muovituopista nautittuna. Matsin jälkeen Iron Horse osoitti jälleen miksi Tsekinmaan palvelukulttuuri on Suomea 700 vuotta edellä ja Tři sestry ja Hermelin tekivät vaikutuksen. Ei tästä voi muuta johtopäätöstä tehdä kuin että liput Sparta Prahaa vastaan lähtevät ostoon heti kun ne myytäväksi ilmestyvät.

24.9.2014

Kohde: Městský fotbalový stadion Srbská!

Lauantaina koittaa se päivä kun blogimme vihdoin saavuttaa suuren virstanpylvään ja jalkautuu Městský fotbalový stadion Srbská -nimiselle jalkapallostadionille. Vapaasti suomennettuna siis; Kaupungin Serbialainen Jalkapallostadion. On siinä nimeäjät olleet taas pubissa todennäköisesti. 


Liput löytyvät jo sähköpostista ja ne on määrä tulostaa asappina. Itse lippujen ostossa ei sen kummempaa draamaa pysty kokemaan. Ne hoituvat kivuttomasti Brnon Zbrojovkan kotisivuilta linkkejä klikkailemalla ja lopulta pikaisesti Ticketportalissa rekisteröitymällä. Huikea webbisivu jopa näyttää montako paikkaa on vapaana mihinkin katsomon osaan. Hintaa tälle huville tulee aikuisten lipusta koituvana kustannuksena 130 Tsekin kruunua eli noin 4,70€. Paikat muuten pitkältä sivulta katsomon osasta A, eli kalleimmat liput. Rikkaitten huvia selvästi. Huligaanien kanssa olisi päässyt veljeilemään puoleen hintaan päätykatsomoihin mutta blogimme jättäköön tämän tällä kertaa väliin.

Palataan asiaan otteluraportin merkeissä!

23.9.2014

Gastronomiaa

Ajattelin herättää blogin henkiin yli vuoden mittaiselta tauolta, mutta en keksi mitään mistä kirjoittaa. Näin ollen luvassa on olutta






Yläpuolella voimme ihastella vasemmalla Brnon ns. omaa olutta, Starobrnoa. Sitä ei ole kovinkaan hehkeällä maulla pilattu, mutta siitä huolimatta on vaikea löytää luolaa missä sitä ei tarjottaisi. Oikealla puolestaan on Svijany, joka on sitten aivan toista maata. Svijanyssä on makua niin että keskivertoa Koff-ihmistä hirvittää, ja se on jopa yleensä halvimmasta päästä oleva olut. Yksi blogimme suosikeista. Molemmat oluet nautittu pihviravintola Lagunassa.


Seuraavana tarjoilemme Klášter -nimistä olutta. Kyseinen juoma on varsin suosittu blogimme keskuudessa, ehkä johtuen sen saannin vaikeudesta. Klášteria nimittäin ei aivan jokaisessa kuppilassa tai kyläkaupassa olekaan tarjolla. Toisessa kuvassa tuopissa lukee Kvasar mutta se, onko tuopissa oikeasti Kvasaria ei ole täysin varmaa. Se kuitenkin on varmaa että kuva on otettu 2014 jääkiekon MM-kisojen aikaan, tarkemmin sanottuna matsissa Tsekki - Tanska jonka Tsekki onnistui tavanomaisesti nuhrimaan. Klášteria blogimme nautti Iron Horse nimisessä rehellisen ruoan ja oluen ravintolassa jossa valitettavasti tupakka käryää yli suositusten. Toinen kuva puolestaan on napattu U Alberta nimisessä mainiossa juottolassa jossa on 5 pöytää, ei musiikkia ja jonne on kovin vaikea löytää ellei sitä tiedä. Oluet vaihtuvat päivittäin. Blogimme suosiossa.


Yllä olevassa kuvassa saamme ihailla kahta eri Rampušák-tuopin kokoa. Oluet nautittu Kabaret Špačekissa. Kyseinen olut ei ole vielä vallannut maailmaa.


Seuraavana on olutsarjamme alasarjan "omalla partsilla" ensimmäinen osa, jossa nautimme Radegast nimistä olutta tölkistä. Kuten näemme, kesä on kuumimmillaan, kukat kukkivat ja linnut laulavat ja olut helmeilee. Tämä olut on hyvä valinta jos tuotetta ostaa yöllä kioskilta.


Seuraavana yllä näemme miten Suomi on Brnossa edustettuna. Kuva otettu paikallisessa supermarketissa.


Nyt pääsemme taas asiaan. Vasemmalla yllä on pari tuubia Poutníkia. Poutník on oluena hyvinkin suosittu ainakin blogimme keskuudessa. Nautintapaikkana tällä kertaa Cafe Podnebi. Täkäläisenä hienoutena mainittakoon ettei Cafe tarkoita suinkaan etteikö sieltä olutta saisi. Poutníkin oikealla puolen saamme ihailla yhtälailla laadukasta ja miellyttävää olutta; Poličkaa. Polička on levinnyt kiitettävän moneen ravitsemusliikkeeseen, mutta sitä ei vielä löydy Lidlin hyllyltä. Kyseinen olut on todella mainio sunnuntai-iltapäivän olut. Miksei muittenkin iltapäivien. Olut nautittu kerrassaan mainiossa Cat Caféssa. Blogimme suosittelee molempia yllä näkemiämme oluita ja nautintopaikkoja.


Pahoittelut aivan ensiksi siitä että yllä vasemmalla on myös ruokaa havaittavissa. Huomatkaa kuitenki kuvan oikeassa laidassa pilkistävät Černá Horan oluet mallia Kvasar. Černá Hora sinänsä ei ole yleensä mitenkään erikoista nautittavaa, mutta Kvasar on. Siihen on nimittäin muikeasti lisätty hunajaa joka näin peittää alleen (kaupassa pullon kyljessä lukevan) 6,5% vahvuuden. Vaarana toki liian hyvä maku suhteessa tehokkuuteen, mutta eihän se ole ketään ennenkään haitannut. Oluet nautittu Avia -nimisessä ravintelissa. Blogimme suosittelee Kvasaria ja Aviaa silloin kun ruoka ei ole loppu. Oikealla puolen saamme ihastella niinkin harvinaista olutta kuin tummaa Slavkovia. Slavkov tunnetaan todennäköisesti Tsekin ulkopuolella paremmin nimellä Austerlitz, joten melko ekslusiivinen olut on kyseessä. Kuvassa esiintymä tumma Slavkov on käyty nauttimassa pääsiäisenä 2014 Slavkovin kylän omassa panimossa, joten autenttisuudesta ei ole tingitty. Hintaa tosin on siihen malliin, että ellei alueen historia kiinnosta eikä ole pääsiäinen, blogimme suosittelee kokeilemista varauksella.


Yläpuolella olemme todella jännän äärellä. Ehkä vastakohtaisin kuvapari koko blogipostauksessa. Vasemmalla kyseessä ekslusiivisessä Bar Který neexistujessa (Baari jota ei ole olemassa). Punaisen drinkin nimi on haihtunut historian havinaan, mutta oranssin nimi on Old Fashioned ja siinä oli tiukka savunmaku. Tässä baarissa ei kannata olutta ottaa, baarin jätkiltä kun löytyy taidot väsätä kirjaimellisesti ihan mitä vaan. Blogimme suosittelee, paitsi oluen merkeissä. Oikealla puolella pääsemme jälleen alasarjaan "omalla partsilla". Tuopin nimi on Dalešický, mutta sisältö tuskin on samaa merkkiä. Joka tapauksessa olemme jälleen tavanneet uuden olutmerkin ja saamme taasen ihastella kuinka puut huojuvat tuulessa.


Yläpuolella oleva olut on poikkeuksellisesti nautittu matkalla Tsekin rajojen ulkopuolella, niinkin kaukana etelässä kuin Belgradissa. Lav oli oluen nimi ja maku oli kohtuullinen. Parasta kuitenkin oli kuin sai sanoa tiskillä "Kän ai häv sam Laav?" ja vastaus oli joka kerta "Jees.". Blogimme suosittelee Blegradissa käyntiä kerran elämässä, mutta ei toista kertaa.


Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisimpänä; Výčep na stojáka. Oluet vaihtuvat viikoittain tai useammin ja laatu on aina taattua. Baarin tarjoilijatkin vaikuttavat viimesen päälle oluen asiantuntijoilta. Erikoisuutena paikassa saa myös olutta šnyt-muodossa, jolloin tuopista on vaahtoa noin 80%. Listalla joskus löytyy myös huikeaa Amber Alea jossa vaahto on kuin karamellia vetelisi. Aivan huikea paikka, blogimme suosittelee enemmän kuin laki sallii.