28.10.2014

Lužánky

Blogimme edellisessä postauksessa paneuduimme urheilupyhättöön nimeltä Stadion Za Lužánkami. Nimi siis tarkoittaa Stadion Lužánkyn takana. Lužánky on siis puisto, jonka takana kyseinen stadion sijaitsee. 

Blogimme päätti käväistä puistossa, siihen kun on olemassa mukava aasinsilta stadiontarinasta. Puisto on sinänsä monumentaalinen osa Brnoa, että sitä suurempaa viheriötä etsivä joutuu menemään suhteellisen kauas ja talsimaan metsään. Lužánkylla on kokoa todella kunnioitettavat 22 hehtaaria ja se on perustettu vuonna 1786, nykyisessä muodossaan 1840. Vertailun vuoksi: monellako Kuopion puistolla on perustamisvuosi? Noh, se nyt on täydellisen toisarvoinen vertailu, sanomattakin selvää että puisto on Brnon, kuten myös koko Tsekin tasavallan, vanhin. Nykyään Lužánky on hippien, koirien, nuorallakävelijöiden, rakastavaisten (oletettavasti myös rakastelijoiden), lenkkeilijöiden ja penkilläistujien paratiisi. Muutenkin niinkin metsättömässä "suurkaupungissa" kuin Brno tämänkaltainen puisto tarjoaa hienon hengitysteiden puhdistusvälineen. Oma blogimme on todennut hienoksi reitiksi juosta Lužánkyn läpi kulmasta kulmaan ja kipaista ylös paikallisia "espanjalaisia" rappusia seuraavaan minipuistoon läpi hyvätuloisten kapitalistien asuinalueen ja takaisin. Tähän asuinalueeseen palaamme tulevissa blogauksissamme.

Lokakuun lopusta johtuen kuvat alla edustavat sinänsä mukavaa ruskaisaa lehtien katoa, mutta myönnettäköön, että niin kuin kaikki muutkin puistikot, Lužánkykin on uhkeimmillaan tietenkin kesällä ja puisto tupaten täynnä kansalaisia. Nyt kello oli hieman ennen pimeän tuloa ja keli juuri ja juuri nollan yläpuolella, joten kuvausrauha oli taattu. Oli miten oli, komiata oli.

Polku @ Park Lužánky

Silta @ Park Lužánky

Tie @ Park Lužánky

Puro @ Park Lužánky

Shit Bag @ Park Lužánky

Heinikko @ Park Lužánky

Penkkejä @ Park Lužánky

Path @ Park Lužánky

Puita @ Park Lužánky

Patsas @ Park Lužánky

Pakollinen taidekuva eli, Lehti @ Park Lužánky

Komea puro @ Park LužánkyOikotie @ Park Lužánky

Lopuksi käydään hieman läpi mitä puistosta tarkalleen löytyy, käyttäen hyväksi alta löytyvää karttaa. Vasemmassa laidassa on muutama tenniskenttä, joitten vieressä tärkeä kioski/olutterassi. Olutta löytyy jopa muutamana eri merkkinä ja erityisesti kesäkeleillä on mukava ostaa luukusta tuopillinen ja istua pöytään puitten varjoon viilentymään. Mainoksista päätellen (ei siis testattu) tenniskenttien yhteydessä on myös sauna. Yläkulmassa on lapsia varten Niiralasta tuttu liikennepuisto missä ei tehdä kovin hyvää liikennekasvatusta ottaen huomioon Brnolaisen ajotavan (pois lukien tavan millä autot pysähtyvät odottamaan suojateiden eteen että ihmiset pääsevät tien yli). Myös kutupaikkana ilmeisen suosittu. Alakulmassa oikealla puolen löytyy taas tenniskenttiä ja jälleen jopa kolme kaljaterassia. Näistä yksi on yksinkertaisesti Tenis Pub. Puisto on Youtuben perusteella ollut myös suosittu futisfanien marssin läpikulkupaikkana. Se on toki hyvin valittu, koska paloasema on tien toisella puolen ja näin ollen pahimmatkaan soihtupäät eivät todennäköisesti saa koko aluetta palamaan maan tasalle. Hietikko lähellä edellämainittua kaljaterassia on suosittu petanquen pelaajien keskuudessa. Mainittakoon vielä, että Lužánecka -kadulla, noin puolivälissä puistoa, on aivan huikea kahvila nimeltä Park Lane. Blogimme suosittelee kahvilaa ja toki koko puistoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti