19.11.2014

Gastronomiaa 2: Lisää Kaljaa

Nyt on taas sen aika. Alla on olutta:


Yllä näemme vasemmalla lasillisen vaaleaa Leffeä, kuriositeettina mainittakoon että nauttiminen on suoritettu Pariisissa. Olut oli hyvä, vaikkakin tumma on enemmän blogimme mieleen. Oikealla puolestaan ei olekaan yllättäen olutta, vaan Burčákia. Burčákhan on käytännössä viiniä, joka ei ole vielä valmista. Enemmänkin sakeaa mehua. Hyvä tuttavuus.


Yllä näemme pullon mallia Lucky Bastard India jossa oli siis Brnossa valmistettua IPAa eli Indian Pale Alea. Maukas tapaus, vaikkakin parempia Ipoja löytyy. Oikealla sitten lasista huolimatta kyseessä on Hellstork AAA, eli American Amber Ale. Tämä oli erittäin makuhermoja lellivä makuelämys. Nautittu pubissa nimeltä U 2 přátel, eli Kahden kaverin luona.


Yläpuolella näemme blogimme ruokajaoston iskun. Kyseessä on Svatomartinske Husa eli jotain niin kuin Pyhän Martin hanhi. Hanhen alla makaa kahta erilaista kaalia ja vierellä makaa neljä knöödeliä. Yllä voimma huomata kaksi tuoppia aitoa Pilsner Urquelia, laadukasta sellaista tankista hanoitettuna. Tätä herkkua, eli siis hanhea, tarjotaan spesiaalimenun muodossa yhden viikon ajan joka marraskuu. Ajoittakaa siis hanhivierailunne kunnolla ja varatkaa ajoissa pöytä! Oluesta sen verran, että ollakseen niinkin kuuluisa olut kuin tämä original Pils on, ei se aina ole järin huikeata. Nyt oli, johtuen kenties tankista.


Yläpuoliset oluet on nautittu jo aiemmin mainitussa pubissa nimeltä U 2 přátel. Kyseessä Primátorin IPA, joka oli toki maukas kuten IPAt melkein aina, mutta jokin oluessa viestitti, että todellakin on kyseessä panimon ensimmäinen IPA. Oli niin tai näin, propsit siitä että IPAa on ylipäänsä hanassa.


Nyt palaamme pullo-oluitten ihmeelliseen maailmaan, ja ylempänä näemme kaksi brittiolutta. Vasemmalla Old Tom, joka on kerännyt kalja-arvostelijoiden keskuudessa todella kovia scoreja. Blogimme kuitenkin maistoi lähinnä tiskirättiä ja metallia. Loppua kohden olut muuttui juotavammaksi, johtui kenties myös 8% vahvuudesta. Oikealla vuorossa Hobgoblin. vahvuudeltaan huomattavasti miedompi, kuitenkin yli 5%, jonka mukana lienee tullut huomattavasti helpompi juotavuus. Erityismaininta hienolle logolle. Molemmat pullot hankittu jo pari kertaa mainitusta U 2 přátelista. Pubissa on neljä olutta hanassa ja vino liuta pääasiassa brittioluita pullossa. Näitä saa ostaa mukaan tai juoda paikan päällä.


Yllä näemme blogimme ensimmäiset ns. terveyskaupasta hankitut oluet. Vaikea näistä on mitään sanoa, mutta kerrottakoon että vasemmalla oleva English Pale Ale on valmistettu Jihlavalla, ja Kocour Saison on hyvin harvakseltaan tavattu kyseisen "health" -mallisen kaupan ulkopuolella. Jos joku on nähnyt laajemmalti, korjatkoon.


Viimeisenä otetaan käsittelyyn yksi blogimme ensimmäisistä muka-erikoisista oluista, eli vasemmalla Atlantis ja kuuluisan skottipanimo Brewdogin Jack Hammer. Jack Hammer oli todennäköisesti ensimmäinen IPA jota blogimme IPAjaosto maistoi ja jäi koukkuun. Atlantis oli myös mukana. Brewdogin tuotteita on sittemmin tullut muutamia kokeiltua ja pettänyt se ei ole. Oikealla, ja tämän blogauksen viimeisenä oluena, näemme Primátorin English Pale Alen. Primátor harrastaa tsekkipanimoksi mukavasti erilaista panemista, ja niimpä sen valikoimista löytyykin nykyään mm. tämä yllä oleva kuin myös IPA ja stout. Kuitenkin panimon vahvuudet ovat kuitenkin vielä normi tsekkipilsnerissä. Nauttia kelpaa silti näitä muitakin.

Tässä oli marraskuun pimeisiin iltoihin himoteltavaa, palatkaamme tuopin ääreen myöhemmin.

28.10.2014

Lužánky

Blogimme edellisessä postauksessa paneuduimme urheilupyhättöön nimeltä Stadion Za Lužánkami. Nimi siis tarkoittaa Stadion Lužánkyn takana. Lužánky on siis puisto, jonka takana kyseinen stadion sijaitsee. 

Blogimme päätti käväistä puistossa, siihen kun on olemassa mukava aasinsilta stadiontarinasta. Puisto on sinänsä monumentaalinen osa Brnoa, että sitä suurempaa viheriötä etsivä joutuu menemään suhteellisen kauas ja talsimaan metsään. Lužánkylla on kokoa todella kunnioitettavat 22 hehtaaria ja se on perustettu vuonna 1786, nykyisessä muodossaan 1840. Vertailun vuoksi: monellako Kuopion puistolla on perustamisvuosi? Noh, se nyt on täydellisen toisarvoinen vertailu, sanomattakin selvää että puisto on Brnon, kuten myös koko Tsekin tasavallan, vanhin. Nykyään Lužánky on hippien, koirien, nuorallakävelijöiden, rakastavaisten (oletettavasti myös rakastelijoiden), lenkkeilijöiden ja penkilläistujien paratiisi. Muutenkin niinkin metsättömässä "suurkaupungissa" kuin Brno tämänkaltainen puisto tarjoaa hienon hengitysteiden puhdistusvälineen. Oma blogimme on todennut hienoksi reitiksi juosta Lužánkyn läpi kulmasta kulmaan ja kipaista ylös paikallisia "espanjalaisia" rappusia seuraavaan minipuistoon läpi hyvätuloisten kapitalistien asuinalueen ja takaisin. Tähän asuinalueeseen palaamme tulevissa blogauksissamme.

Lokakuun lopusta johtuen kuvat alla edustavat sinänsä mukavaa ruskaisaa lehtien katoa, mutta myönnettäköön, että niin kuin kaikki muutkin puistikot, Lužánkykin on uhkeimmillaan tietenkin kesällä ja puisto tupaten täynnä kansalaisia. Nyt kello oli hieman ennen pimeän tuloa ja keli juuri ja juuri nollan yläpuolella, joten kuvausrauha oli taattu. Oli miten oli, komiata oli.

Polku @ Park Lužánky

Silta @ Park Lužánky

Tie @ Park Lužánky

Puro @ Park Lužánky

Shit Bag @ Park Lužánky

Heinikko @ Park Lužánky

Penkkejä @ Park Lužánky

Path @ Park Lužánky

Puita @ Park Lužánky

Patsas @ Park Lužánky

Pakollinen taidekuva eli, Lehti @ Park Lužánky

Komea puro @ Park LužánkyOikotie @ Park Lužánky

Lopuksi käydään hieman läpi mitä puistosta tarkalleen löytyy, käyttäen hyväksi alta löytyvää karttaa. Vasemmassa laidassa on muutama tenniskenttä, joitten vieressä tärkeä kioski/olutterassi. Olutta löytyy jopa muutamana eri merkkinä ja erityisesti kesäkeleillä on mukava ostaa luukusta tuopillinen ja istua pöytään puitten varjoon viilentymään. Mainoksista päätellen (ei siis testattu) tenniskenttien yhteydessä on myös sauna. Yläkulmassa on lapsia varten Niiralasta tuttu liikennepuisto missä ei tehdä kovin hyvää liikennekasvatusta ottaen huomioon Brnolaisen ajotavan (pois lukien tavan millä autot pysähtyvät odottamaan suojateiden eteen että ihmiset pääsevät tien yli). Myös kutupaikkana ilmeisen suosittu. Alakulmassa oikealla puolen löytyy taas tenniskenttiä ja jälleen jopa kolme kaljaterassia. Näistä yksi on yksinkertaisesti Tenis Pub. Puisto on Youtuben perusteella ollut myös suosittu futisfanien marssin läpikulkupaikkana. Se on toki hyvin valittu, koska paloasema on tien toisella puolen ja näin ollen pahimmatkaan soihtupäät eivät todennäköisesti saa koko aluetta palamaan maan tasalle. Hietikko lähellä edellämainittua kaljaterassia on suosittu petanquen pelaajien keskuudessa. Mainittakoon vielä, että Lužánecka -kadulla, noin puolivälissä puistoa, on aivan huikea kahvila nimeltä Park Lane. Blogimme suosittelee kahvilaa ja toki koko puistoa.


27.10.2014

Stadion Za Lužánkami

Kuten edellisissä bloggauksissa on mainittu, pelataan Brnon nykyiset liigatason futismatsit Stadion Srbskalla tai, kuten kuuluttaja taisi viime pelissä sanoa, Kralovo Polen Stadionilla. Kralovo Pole on siis kaupunginosan nimi. Löytyy kaupungista varmasti sun minkälaisia puulaakiviheriöitä, mutta yksi on ylitse muiden. Nimittäin Stadion Za Lužánkami. Nimi tarkoittanee suurinpiirtein Stadion Lužánkyn takana. Lužánkysta opimme lisää tulevissa blogeroinneissa. Kyseinen stadion on vuodesta 2001 asti ollu hylätty, kun huomattiin ettei se täytä turvallisuus/laatukriteerejä

Ensin faktoja: Rakennettu vuosina 1949-53, hylätty 2001. Katsojakapasiteetti 50000. Stadionin hallussa on edelleen Tsekin liigan korkein katsojaluku; 44120 kaudella 1996-97 Slavia Prahaa vastaan. Löytyy myös tietoa että paikka olisi ollut aivan tupaten täynnä joskus 70-luvulla, mutta siitä ei ole faktaa. Katsojakeskiarvo männävuosikymmeninä pyöri 10000:n molemmin puolin, joten yleisesti ottaen melkoisen väljää on ollut. 

Blogimme rantautui tutustumaan läheisemmin paikkaan jota tikitakaviheriön sijaan komistavat nykyään muoti-ilmiöt nimeltä ruoste ja rapistuminen sekä giganttisen määrätietoiset semi-isot puut, jotka puskevat kasvaa ja nousta tykittävät esiin betonin läpi. 

Stadion Za Lužánkamin julkisivu

Jalkapallo kuuluu Lužánkyyn

Stadionin porteista sisään

Viheriö on kunnossa

Kaksi futisfanaatikkoa myöhästyi 14 vuotta

Teinit oluella stadionilla

Sitä ruohoa

Stadionin pitkä sivu on kunnossa

Kontrolli on tarkka

Sitä ruohoa eri kuvakulmasta

Eteläkaarre valmiina toimintaan

Hyvät paikat!Portit


Tärkeä kuvaWC on kunnossa


Tulevaisuus on suuri kysymysmerkki. Brnossa on ollut kovaa puintia asian tiimoilta ja ymmärrettävästi osa kovaäänisistä puhujista on tajunnut että moinen rapistuva kolossi ei varsinaisesti promoa kovin timanttista imagoa kaupungille. Rappioromantiikasta kiinnostuneita hipsterimatkailijoita toki riittää, ainakin 5. Vaalien myötä Brnossa ilmeisesti valta vaihtuu ja uusia päättäjiä asia huhujen mukaan kiinnostaa hieman enemmän, kuin edellisiä pilvenpiirtäjän rakentajia. Lisäksi on ollut ainakin pari vuotta vireillä projekti, että stadikkaa ei korjattaisi, vaan tilalle pykättäisiin samoin tein uusi uljas ja kiiltävä pytinki. Ajatuksena tässä nimenomaan Euro 2020 futiskisat joihin valmistuessaan ajoissa tämä stadion olisi Tsekin tasavallan ainoa mitat täyttävä stadion.

Alla ilmakuva paikasta sekä suora linkki kartastoon, jos joku haluaa tarkemmin tutustua. Ja miksei haluaisi.

18.10.2014

Jalkapallopäivä: FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha

Viktoria Plzenin kohtaaminen sai jatkoa pari viikkoa myöhemmin kun Brnon klassiselle stadionille kärrättiin joku Sparta Praha. Itse ottelu ei liiemmin aiheuta kerrottavaa, mutta sanottakoon että Brno hävisi 1-3 suhteellisen ansaitusti. Sparta tuntuu olevan maan ykkösjoukkue näinä aikoina. Paljon tähdellisempää matsissa oli oletettavasti hieman väärässä paikassa räjähtänyt savupommi ja "koreografia" vastakkaisella pitkällä sivulla.

Olut oli toki hyvää ja tällä kertaa Černá hora oli vaihtunut Gambrinukseen joka ainakin blogimme olutjaoston mukaan on muutos miellyttävämpään. 

Paperikoreografiat minuutilla 10.
Savuefekti...
...jonka ansiosta muutama minuutti pelattiin turvallisesti hämärässä.

Peli alkoi tällä kertaa TV-ystävällisesti klo 20 ja sen myös huomasi ratikassa matkalla kohti stadionia. Tiedä sitten alkaako ihmisiä laulattamaan enemmän illalla vai onko kaljalla vaikutusta asiaan, mutta kovempaa ääntä oli kuin edellisellä kerralla. Toki asiaan vaikutti myös että 8262 ihmistä katsomossa on kovempi luku kuin 6491. Kuopiossa molemmat olisivat SS:n otsikkolukemia.

Seuraavat ottelut 1.11 Slováckoa ja 23.11 Příbramia vastaan. Blogimme saldo on sinänsä surullinen tässä vaiheessa, että kaksia ottelua nähtynä; kaksi tappiota nähtynä. Se on kuitenkin luonnollista kun katsotaan, että Brno on sarjataulukossa 10. ja kaksi edellistä kotivastusta 1. ja 2., Sparta johtaa ja Plzen toisena. Slovácko toisaalta on 8. ja Příbram 12. joten seuraavista koitoksista luulisi jäävän jotain käteenkin. Tosifaneja ei tietenkään tämänpäiväinenkään tappio hetkauttanut, vaan blogimme tukikohtaa vastapäätä oleva sporttihulipubi on ääriään myöten täynnä tällä hetkellä ja laulu raikaa ja kohta on jonkun sortin virkavalta paikalla.

27.9.2014

Jalkapallopäivä: FC Zbrojovka Brno - FC Viktoria Plzeň

Vihdoin blogimme pääsee asiaan. Koitti päivä jolloin Brnon oma Zbrojovka oli kohtaava tämän päivän Tsekin jalkapallon ykkösen eli Viktoria Plzenin. Plzen toki tunnetaan muualla päin Eurooppa Pilseninä oluesta johtuen. Verrattuna muihin jalkapallokohteisiin Brno on todella helppo valinta. Ei tarvita junia tai mitään vaikeampaa kaukoliikennettä. Kaupungin serbialainen jalkapallostadion sijaitsee mukavasti lähempänä kuin lähiössä, joten riittää että ottaa ratikan 1 tai 6 ja hyppää ulos Semilasso -nimisellä pysäkillä ja kävelee vasemmalle Riegrovaa pitkin. Jos unohtui ottaa olut ja sen välttämättä tahtoo tehdä etukäteen niin pubejakin on matkalla ainakin kaksi. Toki valveutuneemmat ovat ottaneet oluensa jo jossain muualla. Huomattakoon että stadionilla ei ole ongelmaa oluen ottamisessa katsomoon, kunhan sen ostaa alueen sisältä ständiltä.


Blogimme saapui hyvissä ajoin stadionille ja ehti jonottaa oluet ja löytää paikat ennen kuin alkuvihellys tapahtui. Paikka oli kiitettävän täynnä, 6491 silmäparia todisti ottelua. 12550 paikalle mahtuu mutta käsittääksemme nykyään puolitäysi stadion on hyvä saavutus. Kaukana ovat ne päivät kun ottelua Sparta Prahaa vastaan saapui katsomaan 44000 ihmistä. Stadionkin oli silloin Metallicalle kelpaava. Mainittakoon että syyskuun 27. päivän keli oli aivan huikea, lämpöä noin 20 astetta ja muutama hävettävän hajavainen pilvenhattara taivaalla. Hiki lensi istuessa.


Plzenistä oli saapunut paikalle huikea, nopeasti laskettuna noin 30 hengen seurue, joka onnistui luikauttamaan jopa yhden pommin kesken ottelun.


Kuuluttaja yritti kovasti opastaa että valkoiset/punaiset paperit on nostettava ilmaan minuutilla 10 ja laskettava alas ajassa 11min, mutta kovin vaikeaa se oli. No, yritystä sentään oli.


Samana päivänä pelattiin Prahan derby eli Sparta vs Slavia, jonka vuoksi meidän ottelumme pelattiin suht aikaseen eli jo klo 15. Tästä suivaantuneena paikalliset tosifanit olivat kyhänneet melkein luettavan julistesarjan jossa valitetaan asiasta. 


Kuten asiaan kuuluu, Plzen sai täysin ansaitsemattoman ja sukelletun rangaistuspotkun.


Tästä ei luonnollisesti tykännyt paikallinen kerho joka nimestä päätellen ei niinkään keskity jalkapalloon vaan enemmän katutappeluun. Jokaisella toki on oma paras tapansa fanittaa. 


Ottelun antimissa ei ollut valittamista. Olut oli Černá hora -merkkiä eikä (kuten blogimme odotti etukäteen) Starobrnoa. Viereen sai makkaraa tai sipsejä. Makkara oli noin 3 kertaa KuPS:n peleissä tutuksi tullutta Hiillosmakkaraa kookkaampi. Alla havainnollistaminen oluesta ja sipseistä. Hyvin maukas yhdistelmä. Hintaa oluelle tuli 30 Tsekin kruunua eli muutama sentti päälle euron.


Myyntikoju ei ollut todellakaan liian kaukana kuten kuvasta voi päätellä.


Ihailkaamme seuraavaksi stadionin lähimiljöötä.


Joukkokuljetus pois areenalta oli todellakin viimesen päälle hoidettu. Itse toki blogimme valitsi jalkautua muuta tietä pois ettei kävisi liian helpoksi.


Matsista pois päästyämme ja pari tuntua levyteltyämme oli aika jälkipelien. Totta, jälkipelit pitäisi aloittaa samantein, mutta tällä kertaa oli gastronomisista syistä tehtävä poikkeus. Jälkioluiden pitopaikaksi valikoitui paikka nimeltä Iron Horse, aivan Hrnčirskan ratikkapysäkin edessä.


Iron Horsessa blogimme valitsi ravinnoksi valistuneesti tällä kertaa grillattua Hermelin juustoa.


Ja Tři sestry olutta. Hermelin ja Tři sestry olivat todella maukkaasti toisiaan täydentävä yhdistelmä joihin tulee varmasti palattua toistekin.


Loppukaneettina sanottakoon, että päivä oli erittäin onnistunut. Futismatsi päättyi valitettavasti 2-3 Plzenille, mutta katsojan näkökulmasta viisimaalinen ottelu on aina hyvä ottelu. Ottelussa tarjoilu pelasi ja olut oli hyvää, jopa muovituopista nautittuna. Matsin jälkeen Iron Horse osoitti jälleen miksi Tsekinmaan palvelukulttuuri on Suomea 700 vuotta edellä ja Tři sestry ja Hermelin tekivät vaikutuksen. Ei tästä voi muuta johtopäätöstä tehdä kuin että liput Sparta Prahaa vastaan lähtevät ostoon heti kun ne myytäväksi ilmestyvät.